Afdrukken

Fedor Steemans ‘Tien Hoofdargumenten Tegen het Creationisme’


Argument 5

“Waarom zou, van alle beschikbare scheppingsverhalen, het Joodse het enige ware zijn?”

Er bestaan vele religies in de wereld, allemaal met hun eigen verklaringen over hoe het leven en het universum ontstonden, waarvan verreweg de meeste volledig afwijken van het Joodse scheppingsverhaal. Zelfs al zou evolutie definitief worden afgewezen als wetenschappelijke verklaring, dan is het nog maar de vraag of de Bijbelse scheppingsmythe de juiste is.

Dat klopt, daarom is creationisme meer dan enkel anti-evolutionisme. Creationistische wetenschappers zijn tegenwoordig minstens zo hard bezig met theorieontwikkeling binnen een bijbels raamwerk.

Maar wederom: waarom is dit een argument tegen het creationisme? Moeten wij onze activiteiten maar stopzetten of onze overtuigingen opgeven omdat er nog meer mogelijke scheppingsmodellen zijn?

Voor christenen is het logisch om in het bijbelse scheppingsverhaal te geloven. Het argument heeft eigenlijk alleen enige relevantie wanneer iemand overtuigd is geraakt van de onhoudbaarheid van evolutie en nu op zoek is naar hoe het dan wel zit. Tegen zo iemand zou Fedor kunnen zeggen dat Genesis nu nog niet persé de enige mogelijkheid is (maar dat snapt die persoon zelf waarschijnlijk ook wel).

Maar aangezien er ook sterke argumenten zijn voor een jonge aarde en het plaatsvinden van een wereldwijde zondvloed, kan men al een stuk verder inzoomen op het ware verhaal. Bovendien kan iemand ook overtuigd raken door één of meer van de vele andere klassen van bewijsmateriaal dat de Bijbel betrouwbaar is en het christelijke geloof de waarheid is. Er is veel archeologisch, profetisch, literair en zelfs medisch bewijsmateriaal, zie voor een eenvoudige maar degelijke introductie het boek van Lee Strobel, Bewijs genoeg… (In praktijk komen mensen overigens vaker tot geloof door geestelijke ervaringen. Het christelijke geloof is zoveel méér dan alleen een betrouwbare geschiedenis.)

Argument 4          Index          Argument 6

 
Evolutie.EU, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting